Gondolatok egy LinkedIn bejegyzéshez – A motivációs levél

A napokban olvastam egy LinkedIn bejegyzést Téglásy Nóra tollából, ahol a motivációs levél kérdése került elő.

Elolvastam a posztot és volt egy első blikkes reakcióm. Aztán elolvastam a kommenteket és a meglepetést átvette a döbbenet. Szóval ahelyett, hogy reagáltam volna, megírtam ezt a blogbejegyzést.

Indulok a kályhától, hogy teljes képet kaphassatok, én hogyan látom ezt a kérdést és milyenek voltak a saját tapasztalataim. Nem HR szakemberként, hanem korábbi munkavállalóként, majd tanácsadóként, vállalkozóként, potenciális munkaadóként írom le mindezt.

Aktív életünk jelentős, ha nem a legnagyobb részét a munkahelyünkön, vagy a munkahelyhez kapcsolódóan töltjük el. Ebből kifolyólag azt gondolom, a munkahely választása komoly és megfontolt döntést igényel. Én gyakran a párválasztáshoz hasonlítom. Elméletileg ott is hosszútávra, egy életre tervezünk. Persze tudom, már rég elmúlt az egy élet egy munkahely alapfelállás, viszont azt gondolom, aki komolyan tervez az életével, az valamilyen formában karriert is tervez magának. Még akkor is, ha nem pont a csúcsra tör, de tételezzük fel, hogy a szakmai, anyagi fejlődésre megvan az igénye. Akkor pedig, ha nem is egy munkahelyre, de a fiatalkori tapasztalatszerzési idő leteltével hosszabb időre stabil munkahelyre vágyik. Olyanra, ahol jól, biztonságban, megbecsülve érzi magát. Én az első munkahelyemtől kezdve azt képviseltem, hogy nem ott akarok dolgozni ahová felvesznek, hanem ahol én dolgozni szeretnék. Azaz én mindig is válogattam és aztán célzottan személyre szabottan pályáztam. Szinte mindig sikerrel!

Soha nem voltam híve a szőnyegbombázásnak. Visszatérve a párkereső hasonlatra. Képzeld el, hogy társat keresel és kapsz egy üzenetet, amiről erősen érezhető, hogy 100 másik embernek is elküldték.:

„Szia, ismerkedünk?”

Szerintem nemhogy nem nézed meg az illető adatlapját, de válasz nélkül törlöd is. Ha ez így van, akkor miért gondolják egyesek, hogy egy tömeg CV-re választ kaphatnának? Amikor társat keresel, kerestél, akkor is az volt a cél, hogy bárki legyen, csak vegyen már el feleségül/jöjjön már hozzám feleségül? Te egy „mindegy milyen” állás keresel, vagy kimondottan „AZT” a munkát keresed, akarod?

Meggyőződéssel vallom, hogy egy vállalkozás legfőbb értéke nem a terméke, szolgáltatása, hanem a munkatársai! A legtöbb cég ennek megfelelően nem a pozíciót akarja betölteni, hanem az arra legmegfelelőbb (nem feltétlen a szakmailag a legjobb) embert keresi. Még szép, hogy válogatni fog. Amikor hozzám pályázatok érkeztek be és bármelyiken azt éreztem, hogy a küldője csak letudta, csak beadta a jelentkezését, akkor az a tartalmától függetlenül ki is esett a rostán!

Soha nem szakembereket, hanem OLYAN EMBEREKET kerestem, akik szakmailag is megfeleltek az elképzeléseimnek!

Tudom, hogy a multiknál sok minden másként működik, sok minden automatizált, de erre hivatkozva nem beletenni az energiát egy pályázatba szimpla lustaság! Lusta embert pedig senki nem keres magának vagy a cégének.

Most pedig akkor a motivációs – vagy ahogy régen hívták a kísérő – levélről.

A motivációs levél nem a CV melléklete! A CV-det mellékeled a motivációs levél mellé! A motivációs leveled feladata és küldetése az, hogy kellő motivációt adjon a másik félnek, hogy az idejét rászánja arra, hogy jobban meg akarjon ismerni téged! Ehhez pedig meg kell mutatnod magadat!

Most pedig egy gyors kifogáskezelés:

Akkor ezek szerint minden pályázathoz új motivációs levelet kellene írnom? IGEN!

Sőt, minden pályázat esetén a pályázatot kiíró cég igényeihez kell igazítanod a CV-t is! Legyen egy részletes CV-d, ami az alap és az abban szereplő információkból készítsd el a pályáztató cég igényeinek megfelelő CV-t. A számára lényegtelen dolgokat hagyd ki, a számára fontosakat pedig emeld ki!

Tényleg komolyan gondolom, hogy ha valaki 50 helyre pályázik, akkor 50 egyedi pályázatot kell írnia? NEM!

Azt gondolom, hogy ne 50 helyre add be a pályázatodat, hanem arra a maximum 10-re, ahol valóban dolgozni szeretnél. De oda viszont készíts egy JÓ és egyedi, cégre szabott pályázatot! Olyan helyre pályázz, ahol hiszel abban, hogy a meghirdetett munkakört te tudod a legjobban ellátni, ami téged is motivál arra, hogy ne csak elvégezd a munkát, hanem kiemelkedően végezd el a feladataidat! Ha csak egy állás kell neked, akkor viszont ne támassz túlzott elvárásokat, hanem menj el az ALDI-ba, a SPAR-ba. Ott mindig van felvétel.

Mitől lesz egyedi egy pályázat?

Attól, hogy benne van és látszik is rajta a munka. Amikor a Jaguar/Land Rover kereskedéshez adtam be a pályázatomat, akkor pl. a két márka logója szerepelt a motivációs levelemen és a CV-n is. A pályázatot név szerint annak címeztem, akiről tudtam, hogy a pályázatomat olvasni fogja. Egy hetembe telt, mire kiderítettem, de megoldottam! Tettem mindezt annak ellenére, hogy az akkori marketing igazgató korábban személyesen ajánlotta fel nekem, hogy pályázzak a pozícióra (ennek külön története van, akit érdekel olvassa el ezt a bejegyzést: https://www.istvandomotor.hu/01-tortenetek-az-enmarkarol-a-pizzafutar/).

Mit írj a motivációs leveledbe?

Hidd el, a legtöbb esetben nem a CV miatt, hanem a motivációs levél miatt hívnak be.

Legyen a levél névre szólóan címezve!

  • Röviden mutatkozz be benne.
  • Írd le, milyen kihívást, motivációt találsz a pozícióban (érzelmek vállalása).
  • De a legfontosabb, hogy azt írd le, miért járna jól veled a cég, mi a te hozzáadott értéked a pozícióhoz, a vállalathoz.

Szinte már hallom is a reakciókat! Ez jól hangzik, de hülyeség, mert a legtöbb multi automatizmusokat használ és ezeknek a motivációs leveleknek semmi értelme, mert a programok más szempontok alapján válogatnak. Igaz, de attól te még ne a programoknak akarj megfelelni!

Elárulom a nagy titkot! Két dolgot kell megtenned!

Adj be egy tisztességes pályázatot úgy, ahogy azt a pályázatot kiíró kéri. Aztán ezt a cégre szabott, névre címzett pályázatot nyomtasd ki és klasszikus postai levélben küldd be annak, vagy azoknak, akik a kiválasztásban részt vesznek, abban dönteni fognak! A hagyományos csatornán (e-mail, álláskereső portálok) kismillió CV érkezik majd a HR-esekhez, de szerinted hány pályázatot kap meg postai levélben a döntéshozó? Nagy eséllyel egyedül a tiédet! Ha nem írtál bele nagy hülyeségeket, akkor szinte garantált, hogy Te is ott leszel azok között, akiket behívnak interjúra!

Ezzel persze nincs vége, hiszen egy állásinterjúra alaposan fel kell készülni. Ha kell neked az állás, akkor dolgozz is meg érte!

De ez már egy újabb történet, most csak arról akartam írni, hogy az eredeti poszt és kommentek ellenére a JÓ motivációs levél a tapasztalataim alapján nem egy lényegtelen plusz feladat a CV mellé, hanem a sikeres pályázat legfontosabb alapfeltétele!

error

Tetszett Önnek ez a bejegyzés? Kérem mondja el másoknak is!