Amikor az Apokalipszis négy lovasa is megbotlik…

Elöljáróban leszőgezném, hogy nagyon szeretem Vad Ágnes (https://vadagnes.coach/) posztjait. Rengeteg dologban egyetértek vele, nagyon sok írása inspirál újabb gondolatokra, bejegyzésekre is. A mostani viszont szerintem téves összefüggésekről szól. Legalábbis az én értelmezésemben. Ágnes a bejegyzésben John Gottman munkájára hivatkozik – bevallom az illető úr munkásságát nem ismerem részletesebben -, így aztán most vele szállok vitába. Azoknak, akik nem jártak a LinkedInen az alábbiakban olvasható az általam vitatott bejegyzés:

„15 perc alatt 91%-os pontossággal eldőlhet, hogy a kapcsolat, amiben vagy, tartós és elégedett lesz-e, vagy elválnak útjaitok. – Speciel nekem valahol rémisztő is ez a dolog, de John Gottman, a párkapcsolatok master pszichológusa, ezt tudja. Hallgatja a párokat 15 percig, aztán elmondja, mit látott és hallott, még az ‘eredményt is kihirdeti’. Mondjuk, ez a módszer azért sok fölösleges csalódástól is megkímélheti az embert 🙂 Amit én biztos elviszek az ő módszeréből, az az ‘apokalipszis négy lovasa’ viselkedésmintázat (a Biblia után szabadon választotta az elnevezést). hashtag#Gottman szerint ez a típusú viselkedés olyan stresszt okoz a másiknak, mely alatt a kapcsolat egész egyszerűen összeroppan.

1., Kritizálás – a tettekre vonatkozó visszajelzés oké, a személy minősítése pedig nem oké

2., Megvetés – Gúnyolódni, ‘viccesen’ szarkasztikusnak lenni, sértegetni, szemet forgatni és szemre hányni nem oké.

3., Védekezés – Társ jóban rosszban: szóval van az úgy, hogy panaszkodik neked a másik. De tudd, hogy ártalmas, ha nem veszed komolyan az érzéseit.

4., Teljes elzárkózás – A passzív agresszió, a ‘hallgatással büntetés’, a másik figyelmen kívül hagyása nem oké. Ne legyen ‘nekem mindegy’….

És ugye sejted, hogy ezek nem csak a párkapcsolatokban fontosak?”

Az apokalipszis négy lovasával kapcsolatban úgy gondolom, hogy ezek olyan alapvető viselkedésminták, amik párkapcsolattól függetlenül minden emberi kapcsolatban rombolók, pusztítók tudnak lenni. De, ami leginkább felkeltette az érdeklődésemet, az a 15 perc alatt hozott ítélet egy párkapcsolatról. Bár tudom, hogy a gyors megoldások korát éljük (gyors kaják, gyors szex, gyors kapcsolatok, gyors vélemények), attól még nem biztos, hogy ezek a jó megoldások. Néha lehet jó egy hamburger, de az egészséges életmódot mégsem erre alapozzuk.

Tapasztalataim szerint egy párkapcsolat tartósságát nem annak minősége határozza meg, hanem a két fél szükségleteinek egyezősége. Ha igaz lenne Gottman úr állítása és azok a kapcsolatok, amelyekben jelen van az apokalipszis lovasai közül bármelyik, mind valóban felrobbannának, akkor nem lennének elnyomott vagy bántalmazó kapcsolatok stb, mert azok már régen felbomlottak volna. Tele van a világ olyan kapcsolatokkal (és a környezetünkben is bizonyára számtalan ilyet látunk), ahol az egyik fél megalázza, kihasználja a másikat, folyamatosan rombolja annak önbizalmát, önbecsülését, sok esetben még a fizikai bántalmazás is rendszeresen jelen van. A másik fél mégsem lép ki belőle.

Az emberek nagyon különbözőek, eltérő értékrenddel, szokásrendszerrel, családi mintákkal érkeznek egy kapcsolatba. Még akkor is, ha feltételezzük, hogy mindenkiben eltökélt a szándék az egyéni fejlődés iránt, akkor is nagyon eltérőek a pillanatnyi fejlettségi szintek, szükségletek, amelyek meghatározzák egy párkapcsolat tartósságát. De mi van akkor, ha a férfi (nevezzük Péternek) olyan családi mintával érkezik, amelyben a felek támogatják, erősítik, segítik egymást. Majd megismerkedik egy olyan nővel (nevezzük Katinak), akinek a családi mintája arról szól, hogy a férfi az uralkodó egyéniség, akit ki kell szolgálni, akinek a hátteret kell biztosítani. Ahol a nő a feladatait úgy határozza meg, hogy azok elsődlegesen a lakás rendben tartása, főzés, mosás, vasalás. A férfi (Péter) viszont a saját mintái alapján ezen feladatok egy jelentős részét átveszi a nőtől. A szándék jó, de ezzel akár rombolhatja is a nő önbizalmát, önbecsülését, hiszen az úgy érzi, kevésbé van szükség rá. Péter biztosan azért vasal, mert ő, Kati, nem elég szépen vasalja ki az ingjeit… stb. És bár lehet, hogy ebben a kapcsolatban egyáltalán nincsen jelen a négy lovas, a kapcsolat mégis nagy valószínűséggel zátonyra fut majd. Pusztán a teljesen eltérő szükségletek és igények miatt.

Ezért állítom, hogy miközben az apokalipszis lovasai egyetemlegesen minden emberi kapcsolatra rombolóan hatnak, egy házasság, egy párkapcsolat működőképességét a két személy egyéni szükségletei, személyiségük fejlettségi foka, a kapcsolatban lévők álmai, vágyai, a jövőről alkotott elképzeléseik, és nem utolsó sorban egyéni értékrendjük egymáshoz való illeszkedése, kapcsolódása határozza meg. Márpedig ezek megismerésére, feltérképezésére nemhogy 15 perc, de még 15 hónap sem biztos, hogy elég.

Az ilyen 15 perces válaszokat azért sem kedvelem, mert a mai felgyorsult, rohanó világunkban így is túl gyakran keressük a gyors megoldásokat, válaszokat, miközben egyre kevesebb időt szánunk a dolgok megismerésére, szükség esetén átalakítására, megjavítására.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett Önnek ez a bejegyzés? Kérem mondja el másoknak is!