Amikor a fiam inspirál egy könyv megírására

A kisfiam nyolcéves. Zseniális agya van, hihetetlenül jól kommunikál, nagyon sok minden érdekli, szeret új dolgokat felfedezni, tanulni, ezért megengedtük neki, hogy a Youtube-on is szabadon szörfölhessen. Ennek hatására nagyon sok új információval lett gazdagabb, a rendszeres netezés használt az angol kiejtésének is, ugyanakkor viszont szép lassan beszippantotta az internet negatív hatása. Eleinte csak jópofa volt, amikor titokban videókat készített magának a telefonnal, de aztán úgy két hónappal ezelőtt több minden is megváltozott. Elkezdett konkrét „youtuber”-eket idézni és arról beszélni, hogyan is alakítaná ki a saját csatornáját. Még saját pólót is terveztünk neki. Aztán amikor elkezdte halogatni, hogy elmenjünk a fodrászhoz, kezdett gyanússá válni a dolog. Csak nagy nehezen derült ki, hogy az egyik kedvence miatt nem akar a már szinte loboncossá vált hajából vágatni, mivel a kedvenc youtuber-nek is hosszú a haja.

A fiamat kedvelik a tanárok, mert szeret tanulni, és bár időnként vele is nehéz dűlőre jutni, ám mivel a hozzáállása alapvetően jó és én sem vagyok egy szigorú szülő (sőt!) ezért nem zavart ez a folyamat. Mindig azt hittem, hogy a gyermek nevelése elsődlegesen a szülő feladata és a megfelelő kommunikáció, minta alapján helyes irányba lehet terelni a gyermekünk fejlődését. De rá kellett jönnöm, hogy az iskola, közelebbről az osztálytársak, a youtube, az internet és egyéb külső hatások legalább annyira erősen hatnak a gyermekeinkre. Úgy döntöttem jobban oda kell figyelnem a külső hatásokra és jobban meg kell ismernem a fiatalok világát. Döbbenettel fedeztem fel, hogy a mai fiatalok és nagyon sok esetben már az egészen kicsi gyermekek is egyfajta követendő életformaként tekintenek a celebségre, az influencer szerepre. Már nem tűzoltók akarnak lenni meg katonák, hanem videósok, influencer-ek, tv sztárok és hírességek.

Azzal nincs semmi bajom, ha az ember el akar érni valamit az életében, de azt már kimondottan veszélyesnek tartom, amikor valaki egy olyan világról álmodozik, amit nem ismer, és amiből csak a csillogás, a vélt vagy valós előnyök miatti téves kép hat rá. Hihetetlenül sok veszélyt érzek emögött, amivel úgy gondolom, nem foglalkozunk eleget. Ezért döntöttem úgy, hogy könyvet írok a témáról. 21 hírességgel, celebbel, influencerrel készítek interjút azért, hogy az ő történeteik, tapasztalataik alapján megismerhessük ennek a világnak az előnyeit, árnyoldalait, veszélyeit, félreértéseit.

A könyvben az interjúalanyaimmal beszélgetünk majd arról, hogy milyen a celeb élet, mivel jár egy híres ember párjának lenni? Hogyan dolgozzák fel a hírességek a hirtelen jött népszerűséget, mit kezdenek azzal, hogy állandóan célkeresztben van az életük? Hogyan védik meg önmagukat, a családjukat, a gyerekeiket az ismertség árnyoldalaitól? Mennyi munkával jár híresnek, ismertnek lenni? Mi a különbség a híres ember és a celeb között? Mi van akkor, amikor hirtelen ismert lesz valaki, majd idővel ugyanolyan gyorsan el is felejtik és megszűnik népszerűnek lenni

Reményeim szerint ez a könyv segíthet majd azoknak a fiataloknak, akiket mágnesként vonz ez a kívülről csillogónak tűnő világ, ugyanakkor segíthet nekünk, szülőknek is, hogy jobban tudjuk kezelni a gyermekeink ezirányú álmait, vágyait.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett Önnek ez a bejegyzés? Kérem mondja el másoknak is!