Napló

Egy Reneszánsz ember naplója.

Nem tudom ki, hogy van vele, de én még régivágású ember vagyok és ezt szeretem is. Ha azt mondom napló, akkor erről nekem a mai napig a klasszikus naplók jutnak eszembe. Számtalan híres ember naplója maradt ránk, például Széchenyi grófé, Abraham Lincolné, Churchillé, stb. Egy idő után a modern korban újra divatba jött a naplóírás. A húgom és a korosztályába tartozó lányok például annak idején minilakattal lezárható „könyvecskébe” vezették a naplójukat. S bár a naplóírás egy időben kifejezetten női műfajnak számított, de én is vezettem naplót. Imádtam. Aranyszegélyű lapjai voltak, és hagyományos tintás töltőtollal írtam.

A naplóírás következő korszakát az elektronikus naplók, a blogok jelentik. De ez valahogy már nem ugyanaz, mint a klasszikus napló.

A napló több funkciót is betölt. Az első, és legfontosabb szerepe, hogy az ember kendőzetlenül, bátran leírhatja a saját gondolatait. Ez az őszinteség nagyon fontos, hiszen segít a problémák megoldásában, a személyiség fejlődésében. Amikor az ember leírja, hogy mi történt vele, mit gondolt, mit érzett, mit tett, azzal egyben újra átgondolja a történteket és sok esetben ezek az újragondolások adnak választ a felmerült problémákra, helyzetekre. A hagyományos naplót az ember önmagának írja, míg a blogok már másoknak szólnak. Így aztán a stílusuk, a szóhasználatuk is ennek megfelelően finomodott, s messze nem annyira őszinték. De még így is nagyon fontos szerepük van.

Arra ugyan egy blog kevésbé lett alkalmas, hogy átgondoljuk a saját életünket, döntéseinket, aminek segítségével könnyebben oldhatjuk meg a problémáinkat, helyette viszont az elektronikus napló nagyon sokat segíthet másoknak. Azonosulni lehet az ott leírtakkal, gondolatokkal, érzelmekkel, helyzetekkel. Ezek a blogok, a bennük leírt élethelyzetek sokaknak adnak támpontot a saját érzéseikhez, viselkedéseikhez, élethelyzeteikhez.

Ez azért vált mára kiemelten fontossá, mert miközben az internet sokkal tágabbra nyitotta a világot előttünk, addig ez a felgyorsult világ egyre messzebb sodorta a személyes kapcsolatokat, az offline együttléteket. Számomra az az egyik legszomorúbb látvány például, amikor párokat látok étteremben, cukrászdában egy asztalnál ülve, de a saját mobiltelefonjaikkal foglalatoskodva.

A mai felgyorsult világunkban az egyik legfontosabb tulajdonság a változás, a változtatás képessége. Ez viszont nagyon nehéz feladat, a legtöbb ember fél Tőle. Ennek egyik oka az újtól való félelem. Ahogy a gyerekek is utánzás alapján tanulnak, úgy a felnőttek számára is a személyes minta az, ami segít a változtatásban, a fejlődésben. Ez a minta egyben abban is segít, hogy leküzdjük az újtól, az ismeretlentől való félelmünket, hiszen, ha valaki egy utat már bejárt előttünk, akkor az sokunk számára ad kellő erőt, motivációt. Ez persze csak akkor igaz, ha a mintaadó utazó nem csak a napos oldalt mutatja be, hanem kendőzetlen őszinteséggel beszél a kihívásokról, buktatókról is, amelyekkel út közben szembesült.

Az én küldetésszerű munkám mások támogatása, segítségnyújtás ahhoz, hogy elérjék az álmaikat. Meggyőződéssel vallom, ahhoz, hogy az ember változtasson az életén, változtatni kell a gondolkodásán, változtatni kell a szokásain, hogy aztán élvezhesse a munkája gyümölcsét. Hiszem azt is, hogy mindez egy életen át tartó folyamat. Ehhez nyújt segítséget, eszközt a Meet and Dream weboldal is.

Viszont ez csak az érem egyik, szakmai oldala. Ha arról beszélek, hogy a különféle minták bemutatása fontos, akkor én sem húzhatom ki magamat ebből, akkor nekem is érdemes betekintést nyújtanom az életembe. Mivel egyébként is szeretek írni és hiányzik a naplóírás, ezért újra belekezdek és a weboldalamon belül elindítom az internetes naplómat, Egy reneszánsz ember naplója címmel.

Sokat gondolkodtam azon, hogy esetleg egy önálló felületen teszem mindezt, de ha arról beszélek, hogy az ember egy egész, a személyiségének több rétege, az életének pedig több síkja van, miközben mindez együtt ad egy egészet, akkor én sem különíthetem el ezeket a felületeket. Ezért indítom el itt a naplómat. A naplót elsősorban magamnak írom majd, így nem foglalkozom sem a különféle optimalizálásokkal, sem azzal, hányan követik. Csak a saját gondolataim, érzéseim szerepelnek majd benne, de azok úgy, ahogyan azok bennem is megjelennek. Nem neked szól, de neked is hasznos lehet. Ezért, ha kíváncsi vagy rám, kövess bátran.

Mosolygós szép napot!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett Önnek ez a bejegyzés? Kérem mondja el másoknak is!