A PÁRKERESÉS ELSŐ LÉPÉSE AZ ÖNISMERET – részlet A párkeresés titkai c. könyvből

Ha feltennénk az embereknek azt a kérdést, hogy szerintük mi a boldog párkapcsolat legfontosabb alapfeltétele, akkor nagyon sokféle válasszal találkoznánk. Ezek jó része mind fontos eleme egy párkapcsolatnak, de ha egyetlen egyet kellene közülük kiemelnem és első helyre tennem, akkor vitán felül állíthatom, hogy a boldog párkapcsolat alapja szerintem a megfelelő önismeret, azaz a stabil személyiség megléte.

Gondolom senki nem erre a válaszra számított, ezért elmagyarázom, miért is gondolom így. Mindaddig, amíg valaki nincs jóban önmagával, addig nem is szeretheti önmagát, folyamatosan konfliktusban áll saját magával, ezért más sem tudja őt feltétel nélkül szeretni. Ha nem szereted magadat, akkor nem tudod megmutatni másoknak a valódi énedet, nem tudsz kibontakozni, felszabadult lenni és a legjobb formádat hozni, hiszen állandóan arra koncentrálsz, hogy a viselkedésed mit vált ki a másikban és az esetleges reakciók alapján folyamatosan korrigálsz. Emiatt hol ilyen vagy, hol olyan, azaz kiszámíthatatlan a viselkedésed. Az emberek ezért mindig egyfajta bizonytalanságban vannak veled kapcsolatban, hogy milyen is vagy te valójában. Bár szerethető vagy ilyenkor is és természetesen vannak, akik így is szeretnek téged, de ha a személyiséged stabil lenne, akkor a másoktól feléd irányuló vonzalom vagy szerelem is sokkal nyíltabb és erősebb lehetne.

Miért van ez így? Azért, mert az emberek szeretik, ha valami kiszámítható, ez számukra biztonságot ad. Ha tudjuk a másikról, hogy milyen a személyisége, melyek az alapvető értékei, az egyfajta kiszámíthatóságot nyújt a számukra. Ami kiszámítható, amivel kapcsolatban biztosak lehetünk, azt sokkal inkább tudjuk szeretni. A tudás ugyanis magabiztossá tesz bennünket, míg a bizonytalanság a félelmünket erősíti. Amikor tisztában vagyok azzal, hogy egy adott helyzetben milyen reakcióra számíthatok a másiktól, az biztonságérzetet ad nekem, hiszen tudom, mi fog történni, fel tudom magam rá készíteni. Ha azonban nem tudom, hogy a párom hogyan reagál majd egy adott helyzetben, akkor az a félelmet erősíti bennem, attól elbizonytalanodom, menekülök a szituációtól. Egyébként ebből a szempontból még az sem gond számunkra, ha éppenséggel az a kiszámítható a másik reakciójában, hogy tudjuk, dühös lesz, mert legalább arra a helyzetre is fel tudunk készülni.

Egy pillanatra szeretnék kitérni a ’kiszámítható’ szó jelentésére, mert sokak számára ez talán azt jelenti, hogy ha valaki vagy valami kiszámítható, az egyúttal unalmas is. Az én fogalomrendszeremben a kiszámítható nem arra utal, hogy az egyén egyhangú, monoton vagy unalmas lenne. Egyszerűen annyit tesz, hogy tudjuk a másikról, hogy bizonyos éles helyzetekben, konfliktusok esetén milyen reakciókra számíthatunk tőle.

Ettől egy kiszámítható ember még lehet fantáziadús, humoros, vicces, nap mint nap okozhat nekünk meglepetéseket, de ez a meglepetés inkább a programok szervezésében, a játékosságban jelenik meg nála.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett Önnek ez a bejegyzés? Kérem mondja el másoknak is!