Nem győzhetsz, ha biztonsági játékot játszol

Sokan azt mondják, hogy a siker egyik legfontosabb eleme az álmok, célok megléte. Gyakran találkozom is olyan emberekkel, akik azt vallják, hogy rendelkeznek álmokkal, célokkal. Sőt, ezek a célok nem csak a fejükben léteznek, hanem konkrét, írásos formában meg is fogalmazták mindet, de valamiért azok mégsem válnak valóra. Ezek az emberek csak álmodoznak a győzelemről, de nem mernek az álmaik nyomába eredni, mert félnek a kudarcoktól. Győzni akarnak, miközben félnek a vereségtől. Őket nevezem én „biztonsági játékosoknak”.

A valódi álmokat az álmodozástól az különbözteti meg, hogy hajlandók vagyunk bármekkora árat megfizetni azért, hogy az álmainkat elérhessük. Mert az univerzumban mindennek ára van. Ahogyan Randy Gage, amerikai milliomos mondaná, ingyen sajt csak az egérfogóban van. A siker ára ugyanis nem alku tárgya.

Aki úgy akar győzni, hogy elsődleges célja a vereség elkerülése, az csak szerencsével nyerhet. Aki viszont valóban győzni akar, azt egyszerűen nem érdekli, hogy vereséget is szenvedhet.

Egy példával megvilágítva: a vívó, aki az olimpiai aranyéremre hajt, az pontosan tudja, hogy az asszó közben őt is el fogják találni. És bár fontos, hogy minél több találatot elkerüljön, nem az az elsődleges célja, hogy ezeket megússza. Hanem az, hogy ő szúrjon előbb, ő szúrjon többször.

Tudom, sokan nem szeretik a focit, főleg nem a magyar focit, mégis talán jó példát tudok hozni általa. Gyakran hallani sportolóktól, edzőktől, hogy minden mérkőzésen győzni akarnak. Közben meg öt játékossal védekeznek és csak egy vagy két csatárral támadnak. Győzni akarnak, de leginkább az az elsődleges céljuk, hogy elkerüljék, hogy gólt kapjanak. Úgy akarnak győzni, hogy közben a vereség elkerülésére koncentrálnak.

Valószínűleg kevesen emlékeznek a magyar fociban a Verebes korszakra. Szenzációs éveket hozott az ETO történelmében. A kezdetek kezdetén azt mondta a csapatnak: Én győzni akarok. Nem érdekel hány gólt kapunk, csak az érdekel, hogy eggyel mindig többet rúgjunk!

Fantasztikus élmény volt akkor ETO mérkőzésekre járni. 100 gól felett volt a csapat teljesítménye a bajnokságban. Nem egy, nem két alkalommal mentek haza csapatok úgy, hogy több mint négy gólt kaptak és a hét rúgott gól sem egyszer fordult elő.

Sokan panaszkodnak, hogy nem érik el a céljaikat, közben meg attól félnek, nehogy elbukjanak. De vajon hányan vannak köztünk olyanok, akik nem fogják vissza a lovakat, hanem közéjük dobják a gyeplőt…és hadd menjen!

Győzni akarsz, változni akarsz? Akkor ne félj az esetleges, időszakos vereségektől!

Töltsd fel magad azokkal az érzésekkel, amik megerősítenek abban, hogy az álmod megvalósítása érdekében akár a falon is átmenj, pörgesd fel a fordulatszámot és aztán mindent bele!

error

Tetszett Önnek ez a bejegyzés? Kérem mondja el másoknak is!