A motiváció fontosságáról – részlet a Mindennapi motiváció c. könyvből

Gyakran hallom másoktól, hogy óvatosak az önfejlesztő könyvekkel, mert azok szerintük egyfajta agymosást jelentenek. Bár az agymosás szó jelentése sajnos nagyon negatív a köztudatban, én mégis azt vallom, hogy manapság nagyon is szükség van agymosásra. De miért is lenne baj ez? A ruhánkat rendszeresen mossuk, hogy megtisztítsuk a környezetből fakadó szennyeződéstől, a testünket naponta megtisztítjuk a rátapadt portól, piszoktól. Akkor az agyunkat, az életminőségünket legjobban befolyásoló szervünket már miért ne szabadíthatnánk meg a naponta azt ostromló, rengeteg negatív befolyástól?

Szerintem végzetes hiba hagyni, hogy mások korlátlanul befolyásolhassák a gondolatainkat. Ahogyan a számítógépünket gondosan megvédjük a rosszindulatú vírusoktól, úgy a gondolatainkat is meg kell védenünk a nem kívánt külső hatásoktól. Gondoljunk csak bele! Mit hallunk a leggyakrabban a környezetünkben? Sajnálkozást, panaszkodást, siránkozást. Mit látunk a televízióban? Lelőtték, kirabolták, karambolozott, csalt, lopott, megdrágul… Ezek mind-mind negatívan hatnak a gondolkodásunkra, a hangulatunkra. Ha nem védekezünk ellenük, akkor szép lassan ezek a hatások, gondolatok átveszik a hatalmat a gondolataink felett.

Ezért szerintem igenis szükség van arra, hogy az agyunkat is „átmossuk” nap mint nap. Ahogy minden nap – remélhetőleg nagyrészt egészséges – élelmiszerrel tápláljuk a testünket, úgy naponta pozitív gondolatokkal kell, hogy tápláljuk az agyunkat is.

Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy a pozitív életszemlélet nem azonos azzal a fajta hurráoptimizmussal, lelkesedéssel, amikor sokan csak a pozitív dolgokról vesznek tudomást, miközben a negatívumokat hárítják. Attól, hogy valakinek pozitív életfelfogása van, még lehet néha szomorú, neki is lehetnek nehézségei, problémái. A pozitív életszemlélet ugyanis nem a rossz dolgok, negatív események megtagadását jelenti, hanem azt, AHOGYAN reagálunk ezekre.

Amikor összeállítottam ezt a könyvet, akkor többen is megkérdezték tőlem, hogy mitől lesz ez más vagy jobb, mint a sok száz, hasonló üzenetet tartalmazó könyv. Erre a kérdésre nem tudok egyértelmű választ adni. De nem is szeretnék. Mivel minden ember egyedi, ezért nem hiszek az univerzális, mindenkire igaz, egyetlen és csalhatatlan megoldásokban. Nem hiszek a világmegváltó bölcsességekben, magában a bölcsek kövében sem.

Ha nincs két egyforma ember, akkor logikus, hogy az olvasóim is mind-mind eltérő élethelyzetben, illetve fejlődési szakaszban vannak, mindenkinek másra van szüksége a jelenlegi élethelyzetben. Éppen ezért az olvasó maga dönti majd el, hogy neki miben más ez a könyv, számára miben nyújtja a legtöbb segítséget.

Én azt tudom mondani, hogy az életemben voltam fent és lent, tudom, hogyan kell felállni, tudom, milyen szenvedni és milyen boldognak lenni, hiszen most is az vagyok. Ezért a könyveimben egy olyan utat tudok bemutatni, ami nem elmélet, hanem saját tapasztalatokon alapuló – és ami a legfontosabb – eredményre vezető módszer, amely nálam és több ezer más embernél is ugyanígy működik.

Ez a könyv paradigmaváltó gondolkodásra hív téged a motiváció kérdéskörében. Megmutatja, hogyan tudod a motivációdat tudatosan alakítani, olyan irányba terelni, ami az életedet előre viszi és azt is, hogyan tudod kiiktatni azokat a negatív hatásokat, amelyek fékként vannak jelen az életedben és gátolnak téged a kiteljesedésben.

Bizton állíthatom, hogy ha elolvasod és végig gondolod a könyvben leírtakat, találsz majd olyan részeket benne, amelyek az aktuális élethelyzetedben segítenek téged abban, hogy kimozdulj a holtpontról és lendületet kapj a tovább lépéshez.

Ha röviden akarnám összefoglalni a könyvem lényegét, akkor azt mondanám; nem elég, ha van célod, az sem, ha hoztál egy döntést, hogy motivált akarsz lenni. Mert ezzel még nem tudsz továbblépni. Ha ugyanis másként akarsz élni, ha más eredményekre vágysz, akkor először meg kell változtatnod a gondolataidat, aztán a szokásaidat és meg fogsz lepődni, mennyire más eredményeket kapsz, mint addig. Ebben a paradigmaváltásban lesz segítségedre a Mindennapi motiváció c. könyv

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett Önnek ez a bejegyzés? Kérem mondja el másoknak is!