Gondolatok az Énmárkáról…

Egy LinkedIn bejegyzés elgondolkodtatott az énmárkával kapcsolatban. Kinek lehet szüksége rá, miért lehet szükség rá?

Azt látom, hogy a legtöbben pusztán marketingeszközként tekintenek az Énmárkára. Pedig szerintem nem az. Hitem szerint Énmárkája mindenkinek van. Mégpedig az amit másoknak megmutat magából. S miért érdemes ezzel tudatosan is foglalkozni? Egyrészt önmaga miatt. A tudatos Énmárka kialakítása egyben a megfelelő énkép kialakításáról is szól. Segít az önbizalom és az önbecsülés erősítésében is. Segít az értékek meghatározásában, ezáltal sok esetben megkönnyíti a döntések meghozatalát. Bónuszként pedig versenyelőnyt jelent azokkal szemben, akiknek nincs jól felépített hiteles Énmárkájuk. S ez az élet minden területére igaz. Segít az emberi kapcsolatok kialakításában, hasznos a gyereknevelésben, a párkapcsolaton át, egészen a munkaerőpiacig.

Végül egy saját példa a múltamból, amikor még nem is volt szó az Énmárkáról.

Egészen fiatal koromban, a rendszerváltás környékén, kerestem önmagam, a helyem a világban. Akkoriban szabadúszó újságíróként dolgoztam különféle magazinoknál (Joy, Régi Elite… stb). Szerettem ezt csinálni, de bőven volt még szabadidőm és a fizetés sem volt túl jó, ezért mellette étel- és pizzafutárként is dolgoztam. Mondjuk úgy, hogy ez nem egy túl magas presztízzsel járó munka és nem sok szükség lehet benne az Énmárkának. Én mégis kitaláltam magamnak egy szerepet, egy márkát. A Komornyikot. Öltönyben, de a legnagyobb melegben is vászonnadrágban, ingben, nyakkendőben és ami a legfontosabb eszköz volt ebben a szerepben, fehér cérnakesztyűben végeztem a munkámat.

Képzeld el a következő helyzetet. Rendelsz egy pizzát és amikor kinyitod az ajtót a futárnak, ott áll egy öltönyös kesztyűs alak, aki pár pillanatra megmutatja neked a rendelt pizzát és egy, „Jó étvágyat kívánok hozzá uram/hölgyem” kisérőszöveggel adja át neked a rendelésedet. Szerintem van, aki még most is az ajtóban áll 😊

Milyen eredménye volt mindennek? Nagyon élveztem a munkát, a hatást, amit az emberekből kiváltottam. Egyedül több borravalót kaptam, mint a velem együtt dolgozó többi futár összesen. Ennek a hozzáállásnak, Énmárkának köszönhetően ajánlatot kaptam arra, hogy dolgozzak a Jaguar/LandRover márkakereskedésben értékesítőként.

error

Tetszett Önnek ez a bejegyzés? Kérem mondja el másoknak is!