Miért utáljuk az ingatlanosokat?

Az ingatlan egy eléggé speciális „termék”. Bár túlkínálattal van jelen a piacon, önmagában olyan értéket képvisel, ami miatt nagyon komoly üzletág épült arra, hogy az eladókat, bérbeadókat segítse. Tudom, sokan szeretik hangoztatni, hogy ez is egy komoly szakma – ami igaz is -, de azért lássuk be, a résztvevők jelentős része szerencselovag vagy lelkes amatőr. Ennek köszönhetően teljesen érthető, hogy nagyságrendekkel nagyobb azok száma, akiknek kimondottan negatív a tapasztalatuk az ingatlanközvetítőkkel, mert úgy érzik, hogy valós munka nélkül (vagy relatíve kevés munkával) túl sokat kapnak az eladott/bérbeadott ingatlan árából.

Szomorú szívvel, de egyet kell értenem velük. Tisztelet a kivételnek, de a közvetítők többsége nem ingatlant értékesít, hanem csak ingatlan adatbázist épít. Arra számítanak, hogy a nagy halmazból mindig lesz majd egy-egy olyan ingatlan, amit valaki megvesz. Így aztán komolyabb, ügyfélorientált munka nélkül, egy átlagos panellakás eladása esetén is közel egymillió forint jutalékkal távoznak. Ezt pedig érthetően irreálisnak tartják az eladók.

Azt is be kell látni, hogy nem feltétlenül azonos a két fél (eladó és üzletkötő) érdeke sem. Az ügyfél minél magasabb áron szeretne megszabadulni az ingatlanjától, míg az ingatlanos magában az eladásban érdekelt, amit munka nélkül leginkább csak folyamatos vételárcsökkentéssel tud elérni.

Arról most nem is beszélnék, hogy a legtöbb ingatlanközvetítő szinte nulla energiát fektet az eladó és az ingatlan megismerésébe. Olyan esettel is találkoztam már nem egyszer, amikor az ingatlanközvetítő első alkalommal maga is csak a potenciális vevővel együtt látta az ingatlant.

Számomra ez azért is elkeserítő, mivel évekig dolgoztam ingatlanközvetítőként én is, így pontosan láttam a szakma felhígulását. Sőt, mivel rendszeresen képeztem ingatlanosokat, azt is megtapasztaltam, milyen kevesen voltak közülük azok, akik valódi szaktudás megszerzésével szerettek volna ebben a szakmában boldogulni. Ezért aztán nem azt vitatom, hogy az ingatlanközvetítés egy komoly szakma, pusztán tudomásul veszem, hogy az ingatlanközvetítők jelentős része – már elnézést a kifejezésért – kókler.

Ennek aztán persze teljesen logikus következménye, hogy egyre többen szeretnék saját maguk eladni az ingatlanjukat. Ők viszont nem rendelkeznek az ingatlanértékesítéshez szükséges tudással, így valójában szerencsejátékosok, akik pusztán a piaci viszonyok alakulásának és az egyéni szerencséjüknek köszönhetik, hogy mennyi idő után, milyen feltételekkel tudják eladni vagy kiadni az ingatlanjaikat.

Ezért a következő blogbejegyzésemben az ingatlantulajdonosokat segítem azzal, hogy olyan gyakorlati útmutatót adok a számukra, amivel sokkal tudatosabban, hatékonyabban tudják saját maguk eladni vagy kiadni az ingatlanjaikat.

error

Tetszett Önnek ez a bejegyzés? Kérem mondja el másoknak is!