Dupla válság az ingatlanpiacon

Bár lehet, hogy a tárgyban írt mondat kissé hatásvadásznak tűnhet, de az az igazság, hogy veszélyesen igaz! A Covid-19 alatt már megtanultuk, hogy a világban történő események bármikor képesek szinte azonnali válsághelyzeteket okozni. Tudom, sokan fellélegeztek az elmúlt időszakban attól, hogy túl vagyunk a vírushelyzeten, de közben megérkezett egy újabb válság. Ami az ingatlanközvetítőket ráadásul duplán sújtja. Egyrészt érinti az ingatlanosokat, mint magánembereket, akiknek jelentősen megnövekedhetnek a személyes kiadásaik, másrészt érinti őket az ingatlanpiaci hatásokon keresztül, amely miatt még kiszámíthatatlanabbá válik a bevételi forrásuk. Az elmúlt évek kormányzati döntései sok tekintetben túlfűtötték az ingatlanpiacot. A válság hatására viszont ez a helyzet kiszámíthatatlanná vált, bármelyik pillanatban megváltozhat. Az emberek a költekezés helyett a megszorítások, megtakarítások felé fordulnak majd. A befektetői piac ugyan élénkülhet, de a saját használatú ingatlanok vásárlása akár a földbe is állhat. Az ingatlanközvetítők számára ez azért is fontos kérdés, mert a legfrissebb piaci felmérések szerint az ingatlanosok nagyrésze annyit dolgozik, hogy közben nem marad ideje arra, hogy a munkájával pénzt is keressen. Egy felmérés szerint az ingatlanközvetítőként dolgozók közel 80%-ának a jövedelme még a magyar átlagjövedelmet sem éri el. Ezért is veszélyes számukra ez a mostani gazdasági válság.

Ráadásul ez amolyan „lassú vízben fő a béka” típusú válsághelyzet. Sokan még nem érzik, nem érzékelik, miközben folyamatosan romlik a helyzet, amire nagyon sok elemzés már most felhívja a figyelmünket:

„Sokkoló drágulás Magyarországon… és ez csak a kezdet: megfizethetetlen árak jönnek, mégpedig pillanatokon belül.”

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a legfrissebb adatokban az előzőeknél erőteljesebben látszik majd a háború hatása és a konfliktus elhúzódása, a forint további gyengülése, illetve a különadók miatt a pénzromlás a korábban vártnál később és magasabb szinten tetőzhet.

A napokban jelentették be a költségvetési megszorításokat, amelyek szerint a Kormány az idén és jövőre évi 2000 milliárdos kiigazításra szánta el magát úgy, hogy a különadókból és az adóemelésekből évi 800-900 milliárdot teremtene elő, míg a kiadások lefaragásából 1000-1200 milliárd forintot, átalakítás várható a KATA esetében is.”

Természetesen a válságokat sem kivédeni, sem elkerülni nem lehet, de megfelelő felkészüléssel nem csak, hogy túl lehet ezeket élni, de akár a nyertesei is lehetünk!

A következő egy év alaposan meg fogja rostálni az ingatlanpiacot, sokan bedobják majd a törölközőt, közöttük nem csak olyanok, aki addig egyfajta ingatlanpiaci szerencselovagként voltak jelen a piacon, de olyanok is elbukhatnak, akik eddig tisztességesen, rengeteget dolgozva végezték a munkájukat. Viszont akik kellően felkészültek a válságkezelésre, akik a saját tudásukat továbbfejlesztik, ők komoly nyereséggel, a piaci helyzetükben megerősödve haladhatnak tovább.

Ehhez viszont nem többet kell dolgozni, hanem némileg másképpen, hiszen, ha nap mint nap ugyanazt, ugyanúgy végezzük, akkor az eredmény sem lehet más. Ezért kiemelten fontos, hogy ilyenkor jobban odafigyeljünk arra, hogyan milyen módon tudunk hatékonyabban dolgozni.

Korábban évekig dolgoztam sikeres ingatlanközvetítőként. Már akkor is komoly energiákat fektettem az önképzésre, a hatékony munkamódszerek kialakítására. Ilyen terület volt a hideghívások területe, ami a legtöbb ingatanközvetítő számára egy kényelmetlen, alacsony hatékonyságú feladat. Ellenben számomra ez nem jelentett problémát, mivel a gyakorlatban kikísérletezett módszernek köszönhetően kiemelten nagy hatékonysággal végeztem ezt a feladatot. Röviden be is mutatom Neked ezt a módszert.

Fontos, hogy a hideghívás céljaként ne a megbízás megszerzését, hanem pusztán csak a találkozás megszervezését jelöljük meg.

A., Bármilyen furcsa, de az első hívást mindig olyan időpontban kezdeményeztem, amikor várhatóan nem veszi majd fel a telefont az illető. Ha valóban nem is vette fel, akkor a hívás után azonnal sms-t küldtem neki az alábbi szöveggel: Üdvözlöm, XY vagyok (az, hogy ingatlanos vagyok az NEM, csak a név) és az eladó ingatlannal kapcsolatban szerettem volna érdeklődni. A tulajdonos telefonszámát pedig elmentettem az Ingatlan 101 néven. A kinézett ingatlanról ugyanis ekkorra már készítettem egy rövid ismertetőt, összefoglalót Ingatlan 101 azonosítóval. 24 órán belül mindenki visszahívott és nem nekem kellett „kergetnem” őket.

B., Ha nem azonnal hívott vissza a tulajdonos, akkor függetlenül attól, hogy éppen ráértem-e vagy sem, mindig azt mondtam, hogy: Köszönöm, hogy visszahívott, de éppen egy eladott ingatlant adok át, hadd hívjam vissza 10 perc (vagy amikor tényleg ráérek, ha csinálok valamit) múlva. Erre az időnyerésre azért volt szükség, hogy fel tudjak készülni az ingatlanból, tudjam kivel beszélek, hiszen így én kerültem helyzeti előnybe. Majd az általam kezdeményezett hívásban elmondtam a tulajdonosnak, hogy ki vagyok, ingatlanközvetítő vagyok és mivel a hozzám tartozó ingatlanok nagy részét sikeresen eladtam, így felszabadult arra időm, hogy új ingatlanokkal hatékonyan tudjak foglalkozni. Tudom, hogy sokaknak van ellenérzése az ingatlanosokkal kapcsolatban – folytattam – ezt tökéletesen meg is értem, de azt javaslom, hogy találkozzunk egy kis időre, hogy kiderüljön miben tudok Önnek segíteni az ingatlanja értékesítésben. Lehet, hogy jól megértjük majd egymást, de az is előfordulhat, hogy nem engem keres. Ez így természetes, de akárhogy is lesz, biztos tudok majd pár olyan tanácsot adni, ami hasznos lehet Önnek. Majd egyeztettem vele egy közös időpontot. Nem voltam erőszakos, nem akartam semmit előre megígérni, nem válaszoltam kérdésekre! Azzal kerültem ki a kérdéseket, hogy: Én személyre szabott, mindkettőnknek jó feltételekkel dolgozom. Eztért javasoltam a találkozást, hogy ezekről beszéljünk. Most felelőtlen lenne bármit is mondanom, hiszen nem ismerem sem az ingatlant, sem az ön elvárásait. Ezért is kértem a találkozót!

Egy ilyen telefonbeszélgetés számomra is szűrő volt, hiszen nem akartam mindenkinek vagy bárkinek az ingatlanjával foglalkozni. Egy macerás ügyfél nekem sem kell, szenvedjen vele más! Mivel a másik fél érezte, hogy nem nyomulok, hogy nem vagyok rászorulva minden ingatlanra, szinte én válogatok és aztán el is adom az ingatlanokat, ezért a sikeres időpontegyeztetéseim 90% felett voltak.

De az igazán fontos részek csak ezután jöttek.

C., Amikor megérkeztem az első személyes találkozóra, akkor mindig kimondottan üzleties öltözetben voltam, ezzel is jelezve, hogy én – az eladóval ellentétben – szakember vagyok az ingatlanpiacon. Majd mielőtt beléptem volna az ingatlanba, felvettem a cipővédőt. „Egy pillanat, csak még felveszem a cipővédőmet.” (Fontos volt, hogy a cselekedetemet szóban is megerősítsem.)

Nem csak esőben, hóban, rossz időben, hanem mindig, még nyáron is ezt tettem! Az esetek jelentős részében, főleg jó időben, a tulajdonosok első reakciója az volt, hogy ez egyáltalán nem szükséges. Na ez az, amit soha nem szabad elfogadni, bármennyire is kényelmes volna, mert most jön a kommunikáció, ami meghozza az eredményt! „Nagyon kedves és köszönöm, hogy ezt felajánlotta, de ez az Ön ingatlanja, ami fontos Önnek és éppen ezért fontos nekem is. Tudom, hogy nem koszos a cipőm, de azért én így is vigyázni szeretnék a lakására/házára!”

Innentől kezdve a potenciális ügyfél számára nem volt kérdéses, hogy szakember vagyok, hogy nekem legalább annyira fontos az ingatlanja, mint neki.

Elmondtam a tulajdonosnak, hogy én miben, milyen módon tudok majd segíteni neki, ismertettem a folyamatot, hogy mi történik majd, ha együtt dolgozunk az ingatlan értékesítésén és a végén mindig ezzel zártam a beszélgetésünket: „Ez az Ön ingatlanja, tudom, hogy az eladás nem pusztán anyagi, de erősen érzelmi kérdés is. Éppen ezért Önnek kell tudnia, hogy kiben bízik meg annyira, hogy rábízza az ingatlan értékesítését. Nem szeretnék fűt-fát megígérni, de azt garantálom, hogy legalább annyira fontos lesz ez az ingatlan a számomra, mint Önnek, vigyázni fogok az értékére, odafigyelek arra, hogy a legjobb piaci árat érjük el!”

Mivel a találkozásunk első pillanatában már a cselekedetemmel is alátámasztottam, hogy vigyázok az ingatlanra (cipővédő!), ezért soha, de soha nem távoztam megbízás nélkül! Ráadásul így eleve megágyaztam annak a lehetőségnek, hogy ha az ingatlannál árat kellett csökkentenem, akkor azt már ellenérzések nélkül fogadta el az ügyfél. Mindig 100%-ban megkaptam a megbízást és több mint 70%-ban kizárólagos megbízással.

Tudom, hogy sokak számára a cipővédő használata apróságnak tűnik, tudom, hogy ha nagyon kevesen is, de vannak, akik használják. De egy eszközt lehet használni és jól használni! Én jól és maximálisan kihasználtam az eszközben rejlő lehetőséget és ez nagyban segítette a munkám hatékonyságát.

Természetesen egy blogbejegyzés nem elég ahhoz, hogy a teljes folyamatot bemutassam, nem írtam a hideghívási technikám minden részletéről, az csak amolyan bepillantás volt, de tudom, hogy már ezek is megnövelik majd az eredményességedet.

Viszont, ha igazán nagyot akarsz előbbre lépni, ha szeretnél kevesebbet dolgozni és mégis többet keresni, ha szeretnéd a költségeidet csökkenteni, a bevételeidet és a profitot növelni, akkor hadd ajánljam a figyelmedbe a legújabb könyvemet: Az ingatlanközvetítők aranykönyvét.

A könyvről itt talál részletesebb ismertetőt:

https://www.istvandomotor.hu/sajat-konyveim/az-ingatlankozvetitok-aranykonyve/

Ez a könyv több, mint 200 oldalon keresztül végig veszi az ingatlanközvetítői munka minden elemét, számtalan jól bevált gyakorlati példával, útmutatóval segíti az ingatlanközvetítők munkáját. A könyv (nyomtatott és a PDF verzió is) most még pár napig 50%-os kedvezménnyel előrendelhető.

Tudom, hogy egy könyv esetében az ember gyakran elgondolkodik azon, hogy vajon megéri-e majd az árát, mennyire lesz hasznos. Ez így természetes. Mivel ezeket a módszereket az életben én már gyakorlatban is kipróbáltam, ezért annyira biztos vagyok az értékében, hogy a piacon egyedülálló módon, 200%-os értékgaranciát vállalok rá.

Azaz, ha valaki elolvasta a könyvet, kipróbálta a benne leírtakat, de úgy érzi, hogy az nem azt az eredményt hozta, amit remélt, akkor a könyv eredeti árának a dupláját kapja vissza! Még akkor is, ha azt egyébként kedvezménnyel vásárolta.

Erről a garanciáról egyébként itt olvashat bővebben:

https://www.istvandomotor.hu/a-garancia-mint-markaeszkoz/

 

Könyv előrendelése

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Tetszett Önnek ez a bejegyzés? Kérem mondja el másoknak is!